Το 2012 το Επιμελητήριο Αχαΐας βρήκε τον τρόπο και τόλμησε να κάνει αυτό που όλοι συζητούσαν, σχεδίαζαν αλλά δεν υλοποιούσαν. Να τοποθετήσει την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας στο χάρτη των μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων της χώρας μας. Σε μία πόλη όπου δεν υπήρχε και ακόμη δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας εκθεσιακών γεγονότων ως συγκριτικό πλεονέκτημα επιτυχίας του εγχειρήματος, οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες για την έκβαση μιας αμιγώς εμπορικής έκθεσης στα πρότυπα της ΔΕΘ. Στην Πάτρα όμως, έχει σχηματιστεί εδώ και χρόνια και αναπτύσσεται ένα οικοσύστημα καινοτομίας, με τους επιστήμονες και τους ερευνητές από τη μία πλευρά και με τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό το οικοσύστημα από την άλλη. Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε αυτούς τους δύο δυναμικούς χώρους σε ένα αποδοτικό επιχειρηματικό σύστημα, που θα γεννάει και θα προωθεί την καινοτομία και τη συνεργασία; Μέσα από αυτό το ερώτημα έμελλε να γεννηθεί, με σχέδιο, επαγγελματισμό και διάθεση συνεργασίας η έκθεση Patras IQ.
To 2012 ήταν το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών οι διοργανωτές. Στα επόμενα χρόνια την διοργάνωση πλαισίωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας και δύο Υπουργεία: το Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και το Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Το 2016 οι επτά αυτοί φορείς υπέγραψαν δεκαετή Προγραμματική Σύμβαση με σκοπό τη θεσμοθέτηση της έκθεσης, την αναβάθμισή της σε διεθνές οικοσύστημα ανάπτυξης της καινοτομίας και σε διεθνή βέλτιστη πρακτική ενίσχυσης των τοπικών πρωτοβουλιών καινοτομίας. Το 2017 την σταθερή σύνδεση μεταξύ του επιχειρείν και της επιστημονικής έρευνας επιβεβαίωσαν 110 εκθέτες και 7.000 επισκέπτες, ωθώντας αμφίπλευρα αυτό το οικοσύστημα καινοτομίας της περιοχής μας σε συμπληρωματική λειτουργία. Άλλωστε η καινοτομία είναι το οξυγόνο της παγκόσμιας οικονομίας διαχρονικά. Η καινοτομία όμως, η οποία μεταφράστηκε σε παραγωγική κι οικονομική διαδικασία. Και όπου υπήρξε αυτή η σύνδεση τα αποτελέσματα, μετά από τον απαραίτητο χρόνο επώασης, ήταν θεαματικά τόσο για τις εθνικές, όσο και για τις τοπικές οικονομίες που επένδυσαν σε αυτή.
Η έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ, που έχει υλοποιηθεί ήδη τέσσερεις φορές μέχρι σήμερα (2012, 2015, 2016 2017), ετοιμάζεται για την επόμενη διοργάνωσή της, που προγραμματίζεται για τις 27, 28 και 29 Απριλίου 2018, στον γνώριμο χώρο του Αθλητικού Κέντρου «Δ. Τόφαλος». Η πρώτη μέρα της έκθεσης αφορά επισκέψεις μαθητών από τα τοπικά σχολεία και αποτελεί ήδη τον πιο καλό πρέσβη της επιχερηματικότητας στους μαθητές. Οι μηχανισμοί της Patras IQ συγκρατούν το brain drain και δημιουργούν τις γέφυρες από τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα προς την επιχειρηματικότητα.
Στο Επιμελητήριο Αχαΐας νοιώθουμε υπερήφανοι για το γεγονός ότι όλοι οι φορείς που συμμετέχουμε στη δεκαετή Προγραμματική Σύμβαση προβάλλουμε πολύ την Patras IQ και τη θεωρούμε τη δική μας έκθεση.